Църквата “Св.Петка” – с.Белчин, Самоковско

Църквата “Св.Петка” – с.Белчин, Самоковско

Периодът е времето на Втората българска държава /1185 – 1396г./. Градовете в повечето случаи били разполагани на естествено укрепени места като хълмове и в близост до реки.

Около 13 – 14в. в китно планинско селце, между планините Витоша и Рила, на хълма “Свети Спас”, е построен храм. 

През 17 в. върху неговите основи е изграден  друг във вида, в който го знаем сега –   гробищен храм “Света Петка”.  Наречен е на името на Света Преподобна Параскева Епиватска. Българският народ я знае с името  Петка Българска.

През Възраждането молитвеният салон на църквата “Света Петка” е разширен и каменният свод е заменен с дървен.

В нея има икони с рядка художествена стойност ,най-старите  са от 1653 година. Това е доста преди  периода на Възраждането / края на 18в. – до Освобождението/.

Самата църква също е с голяма художествена стойност. В книгата на професор Валентин Ангелов  “Българска монументална дърворезба”, 1992г.,пише:

Иконостас – Църква Света Петка, с. Белчин, Самоковско.  Апостолски фриз и арки между 1626-1653г.; разпятие и двер :18 век.

Според него дърворезбите в църквата са сред най-значимите паметници на монументалната дърворезба в България в периода между 14–20в.

Съхранен през вековете, оцелял през Османското владичество, храмът “Св.Петка” е разрушен в наше време. Реставрирана през 1967г. ,църквата е оставена на капризите на времето и започва да се руши. По-късно иманяри повреждат покрива и я ограбват. Периодът е между 1985-2005г.

През 2006 година започва  последната реставрация, осъществена по инициатива на ктиторите Симеон Пешов – строителен предприемач, роден в с. Белчин, и двамата му синa, фондация “Възраждане на Белчин”, църковното настоятелство на храма, с подкрепата на “Главболгарстрой” .

Нов иконостас , точно копие на оригинала / използван снимков документален материал на професор Валентин Ангелов/ , е изработен от дърворезбаря с местни корени  Илия Васов и заема мястото си в църквата. Целият процес е под вещото ръководство и наблюдение на професора.

Реставрираната църква е осветена на 14.10.2007г. , празникът на Света Петка – Петковден.

До нея се извисява камбанария, която съживява селото със звън.